Powstające w gospodarstwach domowych bioodpady należy gromadzić w brązowych pojemnikach bądź zagospodarowywać w przydomowych kompostownikach.
Rekomendujemy, aby odpady biodegradowalne, jeśli to możliwe, wrzucać do pojemnika luzem, czyli bez żadnego dodatkowego opakowania.
Do pojemnika brązowego nie wolno wrzucać odpadów w workach zrobionych z tworzywa sztucznego! Worki z odpadami trafiają do sortowni. Przechodzą przez mechaniczną rozrywarkę, a fragmenty folii uniemożliwiają prawidłowy przebieg procesu kompostowania.
Aby bioodpady nadawały się do poprawnego przetworzenia, dopuszcza się wrzucanie do pojemnika brązowego wyłącznie:
- w workach kompostowalnych;
- w torbach papierowych (bez nadruku).
Worki kompostowalne muszą posiadać certyfikat i odpowiednie oznakowanie.
Worki oznaczone tym symbolem podczas kompostowania nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji. Mogą być kompostowane ze zwykłymi odpadkami organicznymi w miejskich i domowych kompostowniach. Certyfikat ten jest przyznawany przez DIN CERTCO (Niemiecki Instytut Standaryzacji).
Pojemnik brązowy, w którym bioodpady wrzucono w workach bez odpowiedniego oznaczenia nie zostanie odebrany i fakt ten będzie uznany jako brak prawidłowej segregacji.
Do pojemnika brązowego na bioodpady:
WRZUCAMY
- odpadki warzywne i owocowe,
- drobne gałązki drzew i krzewów,
- skoszoną trawę, liście, kwiaty,
- trociny i korę drzew,
- resztki jedzenia (bez zup i sosów),
- skorupki jaja, fusy po kawie i herbacie.
NIE WRZUCAMY
- kości zwierząt i surowego mięsa,
- odchodów zwierząt,
- popiołu z węgla kamiennego,
- drewna impregnowanego,
- płyt wiórowych i MDF,
- ziemi i kamieni,
- oleju jadalnego,
- innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych).